Etsi ihonhoitotuotteista näitä tehoaineita

Markkinoille tulee koko ajan uusia ihonhoidon raaka-aineita, jotka lupaavat monenlaisia vaikutuksia. Ihoa voi kuitenkin hoitaa hyvin ilman, että haalii kylpyhuoneen kaappiin kymmenittäin raaka-aineita. Ammattitaitoinen kosmetologi on paras opas juuri sinun ihollesi sopivien tuotteiden ja tehoaineiden valinnassa, mutta perusasiat tietyistä raaka-aineista kannattaa tietää itsekin.

Tässä neljä kosmetiikan tehoainetta, joilla hoidat ihoasi helposti ja saat näkyviä tuloksia.

Hyaluronihappo – kosteuttaja vailla vertaa

Hyaluronihappo on siitä mahtava ihonhoidon tehoaine, että se sopii aivan kaikille ihotyypistä, iästä ja sukupuolesta riippumatta. Tämä ylivertainen kosteuttava raaka-aine on hellävarainen eikä juuri allergisoi. Nimestään huolimatta kyseessä ei ole happo vaan sokerimolekyyli, joka voi sitoa itseensä jopa 1000 kertaa oman painonsa verran vettä. Siksi hyaluronihappo sekä kosteuttaa ihoa tehokkaasti että sitoo kosteutta ihoon eli ehkäisee kosteuden haihtumista. Hyaluronihappoa on ihossa luonnostaan, koska elimistömme tuottaa sitä. Hyaluronihapon määrä kuitenkin vähenee ikääntymisen myötä.

Tämän kosteuttavan raaka-aineen teho kosmetiikassa perustuu siis siihen, että se vetää ihossa olevaa vettä puoleensa, jolloin muodostuu geelimäistä ainetta. Näin hyaluronihappo myös täyteläistää ihoa ja saa sen näyttämään sisäkautta ”pulleammalta”. Ihosta tulee samalla sileämmän näköinen, eli näin hyaluronihappo myös häivyttää ryppyjä. Lisäksi ainesosa edistää ihon täyteläisenä pitävien kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Siksi se on suosittu tehoaine anti age -kosmetiikassa. Hyaluronihapon puute heikentää ihon elastisuutta ja veltostuttaa ihoa. Hyaluronihappoa käytetään eri paksuisena myös pistos- eli täyteainehoidoissa, jolloin sitä injektoidaan ihoon täyteläistämään ja kosteuttamaan ihoa.

Hyaluronihapon vaikutustapa riippuu sen molekyylikoosta. Suuret hyaluronihappomolekyylit kosteuttavat lähinnä ihon pintaa. Pieni molekyylikoko taas kykenee imeytymään ihoon ja kosteuttamaan sitä myös pintaa syvemmältä. Molekyylikoon voi jossain määrin päätellä tuotteen inci-listalta. Hyaluronic acid/ hyaluronan jää ihon pinnalle. Sodium hyaluronate/natriumhyaluronat menee jo syvemmälle ja sitoo kosteutta ihoon. Sodium hyaluronate crosspolymer pääsee syvälle ihoon, sitoo kosteutta ihoon ja täyteläistää sitä häivyttäen juonteita.

Hyaluronihappoa käytetään etenkin hoitonesteissä, seerumeissa ja kasvovoiteissa sekä naamioissa. Jo pieni pitoisuus hyaluronihappoa tuotteessa kosteuttaa ihoa tehokkaasti.

Kokeile: First of All Quenching Serum

First of All -hyaluronihapposeerumi hellii ihoasi kosteudella!

A-vitamiini – ikääntyneen ihon uskollinen ystävä

On vaikea keksiä tärkeämpää ja tehokkaampaa raaka-ainetta ikääntyvälle iholle kuin A-vitamiini. Etenkin sen tehokas muoto retinoli uudistaa tutkitusti ihoa ja on siten loistava anti age -raaka-aine. Iho alkaa hyötyä siitä keskimäärin kolmekymppisenä. Retinoli tehoaa niin ryppyihin, pigmenttiläiskiin kuin epäpuhtauksiin. Tehoaine tasoittaa ihoa, auttaa korjaamaan auringon aiheuttamia vaurioita ja säännöllisessä käytössä myös parantaa ihon kykyä sitoa itseensä kosteutta. A-vitamiinia käytetään myös aknen hoidossa, sillä se tasapainottaa talintuotantoa.

Ihonhoito retinolilla on hyvä aloittaa varovasti ja pienillä pitoisuuksilla, sillä tehokas ainesosa voi varsinkin aluksi ärsyttää ihoa ja aiheuttaa punoitusta, näppylöitä ja hilseilyä. Totuta iho tehoaineeseen pikkuhiljaa: käytä retinolia aluksi vaikka vain joka toinen tai joka kolmas ilta ja seuraa ihon reaktioita. Tihennä tahtia tarvittaessa, kun iho tottuu.

Muista, että ihon reagointi on myös osoitus A-vitamiinin tehosta. Älä siis luovuta heti vaan jatka hoitoa sinnikkäästi, ellei reaktio ole sietämätön. Silloin käyttö kannattaa tietenkin lopettaa. Retinolia ei tule käyttää raskaana ollessa eikä imettäessä.

Retinolia kannattaa käyttää iltaisin, sillä se herkistää ihon UV-säteille ja toisaalta menettää helposti tehonsa päivänvalossa. Jos käytät iltaisin retinolia, muista aina päivisin aurinkosuoja, vähintään kerroin 20.

Retinolin heikko kohta on säilyvyys: ainesosa menettää tehonsa herkästi, kun se joutuu tekemisiin hapen kanssa. Viime vuosina kosmetiikan valmistajat ovat kehittäneet useita menetelmiä, joilla retinolin teho saadaan säilytettyä ihonhoitotuotteissa paremmin.  

Kokeile: Retinol Night Cream

Retinol Night Cream sisältää kapseloitua retinolia, joka vapautuu ihoon vähitellen.

C-vitamiini – kasvojesi kiinteyttävä kirkastaja

C-vitamiini kirkastaa kasvojen ihoa, auttaa häivyttämään pigmenttiläiskiä ja edistää kollageenin muodostumista ihossa eli kiinteyttää. Kollageeni alkaa huveta ihosta noin kolmekymppisenä, mutta C-vitamiinin antioksidanttisesta suojasta ja heleyttävästä vaikutuksesta hyötyy jo nuorempikin iho. Tämän tehoaineen vaikutukset huomaa äkkiä. Jos iho on samea vaikkapa sairastelun jäljiltä, C-vitamiinikuuri tuo iholle tervettä hehkua jo muutamissa päivissä.

C-vitamiini eli askorbiinihappo on voimakas antioksidantti, joka suojaa ihoa ulkoisilta haittatekijöiltä ja näin myös ennenaikaiselta ikääntymiseltä. Käytännössä se torjuu vapaiden happiradikaalien tuhoja ihossa eli ehkäisee ihosolujen hapettumista. Lisäksi C-vitamiini osallistuu ihon kollageenisynteesiin. Kollageeni taas pitää ihon täyteläisenä ja kimmoisana.

C-vitamiinia käytetään ihonhoitotuotteissa useissa eri muodoissa: esimerkiksi askorbiinihappona, magnesiumaskorbyylifosfaattina, askorbyylipalmitaattina ja tetraheksyyliaskorbaattina. Vitamiinin eri muodot tehoavat ihoon hiukan eri tavoin: osa tehostaa paremmin kollageenisynteesiä, mutta kaikki antavat antioksidanttisuojan.

Tämänkin tehoaineen haaste on heikko säilyvyys: puhdas C-vitamiini menettää tehonsa kosmetiikassa nopeasti. Siksi C-vitamiinin tehoa parannetaan valmistusvaiheessa muun muassa etyloinnilla. Tämä käsittely muuttaa helposti tehonsa menettävän askorbiinihapon vesi- ja rasvaliukoiseksi ja tehostaa sen imeytymistä ihoon. Rasvaliukoisella C-vitamiinilla on selviä etuja vesiliukoiseen versioon verrattuna. Huonoimmassa tapauksessa vesiliukoisen C-vitamiinin teho katoaa jo tunneissa.

C-vitamiini ei herkistä ihoa auringolle, kuten esimerkiksi A-vitamiini. C-vitamiini päinvastoin suojaa ihoa, mutta ei silti korvaa aurinkosuojakertoimen antamaa suojaa. Muista siis levittää aurinkosuojatuote iholle erikseen.

Kokeile: Ester C Serum 

Ester C Serum sisältää esteröityä, öljyliukoista C-vitamiinia

Hedelmähapot – joka ihon hehkun tuojat

AHA-hapot eli alfahydroksihapot ovat hedelmähappoja, joita on luonnostaan monissa hedelmissä ja vaikkapa sokeriruo’ossa. Ihonhoidossa hedelmähappoja käytetään niin poishuuhdeltavissa puhdistus- ja kuorintatuotteissa kuin iholle jätettävissä kasvovesissä, seerumeissa, voiteissa ja naamioissa. AHA-hapot sekä kuorivat ihoa että edistävät ihon kollageenintuotantoa. Osa hedelmähapoista myös kosteuttaa ihoa.

Hedelmähapot ovat osa ihon tehokasta anti age -hoitoa. Ihon ikääntyessä sen luontainen kuoriutumistahti hidastuu. Kun kuollut pintasolukko ei irtoa ihosta yhtä helposti kuin nuorempana, pinnasta voi tulla samea, karhea ja epätasainen. Iho näyttää ja tuntuu kuivalta eikä heijasta valoa. Myöskään ihonhoitotuotteet eivät imeydy kunnolla. AHA-hapot ovat täydellisiä tehoaineita juuri näihin pulmiin. Ne ovat myös osa vastausta, jos mietit, millä saat nyt niin trendikkään hehkuvan ihon.

Happo-sanaa ei kannata pelätä. Hellävaraisesti ihoa uudistavat sekä heleyttävät hedelmähapot sopivat myös herkälle iholle. Alkuvaiheessa hapot voivat kyllä kihelmöidä iholla ja saada sen punoittamaan hetkellisesti, mutta se on normaalia ja vaaratonta. Kun jatkat käyttöä säännöllisesti ja iho tottuu, tuntemukset helpottavat. Älä kuitenkaan käytä hedelmähappoja rikkinäiselle iholle.

Maitohappo (lactic acid) on hellävarainen ja kosteuttava hedelmähappo, joka sopii hienosti kuivalle ja ikääntyvälle iholle. Se irrottaa kuivaa pintasolukkoa ja sitoo ihoon kosteutta. On harhaluulo, ettei kuivaa ihoa tarvitsisi kuoria. Maitohappo sopii kuivan ihon kuorintaan loistavasti. Se auttaa heleyttämään kuivaa ihoa, joka heijastaa heikosti valoa.

Glykolihappo (glycolic acid) kuorii hedelmähapoista tehokkaimmin. Se on täydellinen tehoaine ikääntyvälle iholle, sillä se auttaa pääsemään eroon kuolleesta solukosta ihon pinnalla ja aktivoi sekä vahvistaa ihoa. Glykolihaposta voit saada apua myös esimerkiksi selän ihon epäpuhtauksiin ja säärten tai bikinirajan sisään kasvaviin ihokarvoihin.

Mantelihappo (mandelic acid) hillitsee tulehdusta, joten se sopii epäpuhtaan ja aknesta kärsivän ihon hoitoon. Mantelihapon molekyylikoko on suuri, joten se imeytyy ihoon hitaammin kuin muut AHA-hapot. Siksi se on hellävarainen valinta myös herkälle iholle.

Muita kosmetiikan AHA-happoja ovat sitruuna- ja omenahappo (citric acid ja malic acid).

Kokeile: Intensive Acai Berries Exfoliating Mask

Exfoliating mask
Intesive Acai Berries Exfoliating Mask on kaksi tuotetta yhdessä – kuorinta ja naamio!

 

Kokeile: AHA Gel 10 % Exfoliating Booster  

aha gel 10
AHA Gel 10 % Exfoliating Booster

 

Hanna Pesonen

kauneustoimittaja

 

Hanna Pesonen on arvostettu kauneusjournalisti, jolla on 15 vuoden kokemus Suomen johtavista aikakauslehdistä. Hän on työskennellyt viimeksi Kauneus ja Terveys -lehdessä, Eevassa ja Gloriassa. Työssään hän on testannut vuosittain kymmenittäin kosmetiikkatuotteita ja tutustunut eri kasvohoitoihin sekä seurannut läheltä kauneusalan kehitystä. Hänellä on laaja ja vankka tietämys etenkin ihonhoidosta, eri tuotteista, raaka-aineista ja tehokkaista hoitomuodoista. Pesonen haluaa murtaa kauneudenhoitoon yhä liittyviä ennakkoluuloja ja kannustaa kaikenikäisiä naisia hoitamaan ihoaan ja saamaan siten hyviä tuloksia. Hän testaa tuotteita ja antaa vinkkejä Instagramissa @hannapesonenbeauty.

Hannan kuva: Heidi Strengell

Jaa somessa!

Scroll to Top