Rosacea eli ruusufinni on yleinen krooninen ihosairaus, jolle on tunnusomaista punoitus, lehahtelu, laajentuneet hiusverisuonet ja joskus myös papulat ja pustulat (tulehdusnäpyt). Toissijaisia oireita voivat olla ihon kutina, polttava tunne ihossa ja pistely.
Oireilu esiintyy tyypillisimmin kasvojen kaarevilla alueilla: otsassa, poskilla, nenässä ja leuassa.
Ruusufinni on varsin yleinen myös meillä Suomessa. Jos kasvojen ihon lievät punoitusoireet lasketaan mukaan, on suomalaisessa aikuisväestössä ruusufinni jopa joka kymmenennellä henkilöllä.
Kehittymiseen ja esiintymiseen vaikuttavia tekijöitä
Ruusufinni oireilee aaltoillen. Monilla pahin vaihe sattuu kevään ja kesän aurinkokauteen. Auringon ultraviolettisäteilyllä onkin merkitystä sekä taudin synnyssä että sen pahenemisvaiheissa. Myös perintötekijät vaikuttavat ruusufinnin ilmenemiseen.
Tietyt ruoka-aineet laukaisevat ja pahentavat ruusufinnin oireita. Myös alkoholi voi pahentaa ruusufinnin oireita. Se ei kuitenkaan tutkimusten mukaan ole ruusufinniä aiheuttava tekijä.
Oireet
Ensioire on kasvojen alueelle rajoittuva poskien punoitus, joka ei häviä yhtä nopeasti kuin tavallisessa punastumisessa. Lämpötilan vaihtelut, hikoilu, alkoholin ja kuumien juomien nauttiminen sekä sosiaalisesti jännittävät tilanteet lisäävät punoitusta. Mikäli iho on punoittanut vähintään kolmen kuukauden ajan, on kysymyksessä todennäköisesti ruusufinni.
Kasvojen hiusverisuonisto on laajentunut. Hiusverisuonten laajenemisen ja kroonisen tulehduksen arvellaan johtuvan muutoksesta synnynnäisessä immuunivasteessa.
Kaikki kasvojen ihon punoitus ja lehahtelut eivät kuitenkaan johdu ruusufinnistä, joka tosin voin pahentaa myös näitä oireita.
Alatyypit
Rosacean neljä alatyyppiä ovat eryteemateleangiektaattinen rosacea eli punakka ruusufinni, papulopustulaarinen rosacea eli näppyläinen ja märkärakkulainen ruusufinni, rinofyyma eli nenän talirauhasten liikakasvu ja okulaarinen rosacea eli silmän ruusufinni.
Punakka ruusufinni
Tämä ruusufinnin alatyyppi on yksi yleisesti hoitavan kosmetologin työssään kohtaamista ihosairauksista. Kosmetologi hoitaa tervettä ihoa, mutta usein kosmetologi on ensimmäinen ammattilainen, joka tunnistaa asiakkaan ihon epäterveen tilan. Kosmetologi tekee asiakkaalleen ihoanalyysin, mahdollisen diagnoosin asiakkaan ihosairaudesta tekee aina lääkäri. Tarvittaessa kosmetologi lähettää asiakkaansa ihotautilääkärille.
Iholla on jatkuva, osin lehahteleva punoitus ja siinä esiintyy teleangiektasiaa eli laajentuneita hiusverisuonia etenkin poskissa ja nenässä. Tätä ruusufinnin alatyyppiä voidaan kutsua myös couperosaksi.
Ruusufinnin hoito
Vaikka ruusufinniin ei ole parannuskeinoa, sitä voidaan useimmissa tapauksissa hoitaa melko hyvin. Hoitovaihtoehdot riippuvat siitä, mikä ruusufinnin alatyyppi asiakkaalla on. Hoidolla ja hoito-ohjeilla voidaan vähentää oirehtimista.
Lääkäriin suositellaan menemään silloin, kun ruusufinni koetaan ongelmaksi eikä itsehoito ole auttanut riittävästi. Taudin puhkeamista ei voida estää, mutta sen oireita voi lievittää ja ehkäistä itsehoidolla. Itsehoidon ohjauksessa ja oireiden lievittämisessä kosmeettisin keinoin on hoitavan kosmetologin sinulla antama apu avainasemassa!
Itsehoito-ohjeita
1. Vältä tekijöitä, jotka pahentavat ihon oireilua. Olemme yksilöllisiä myös ihojemme osalta. Eri henkilöillä iho voi reagoida erilaisiin tekijöihin. Kirjaa ylös tekijöitä, joiden huomaat ärsyttävän ihoasi ja saavan sen lehahtelemaan, kuumottamaan ja punoittamaan. Jatkossa sinun on helpompi välttää näitä tekijöitä.
2. Suojaudu auringolta vaatetuksella ja aurinkosuojavoiteilla. Jos mahdollista, vältä keskipäivän aurinkoa. Suojaa kasvojen iho talvisin viimalta ja pakkaselta esimerkiksi kaulahuivilla.
3. Karsi ruokavaliosta voimakkaat mausteet, alkoholi ja kuumat ruoat, mikäli ne lisäävät ihon punoitusta. Myös tästä voit pitää pientä seurantapäiväkirjaa.
Kosmeettinen itsehoito
Puhdistaminen, kosteuttaminen ja auringolta suojaaminen ovat punoittavan ja lehahtelevan ruusufinnin kosmeettisen hoitamisen perusta. Näillä toimenpiteillä pyritään vahvistamaan ihon barriääriä.
Anna Lotan PRO -sarjan ROSEASE -hoitolinja on kehitetty herkän, punoittavan, couperoottisen ja ruusufinni-ihon hoitoon. Tuotelinjasta löydät yleisten hoitosuositusten mukaiset tuotteet sekä koko joukon täydentäviä hoitotuotteita.
1. Käytä puhdistamiseen mietoa ja hellävaraista puhdistusta, joka on tarkoitettu erityisesti herkälle ja ruusufinni-iholle.
Puhdistustuotteen säännöllinen käyttö vähentää ihon oireilua.
Pure And Gentle Cleansing Foam on nimensä mukaisesti hellävarainen puhdistusvaahto ruusufinni-iholle.
Tällä puhdistusvaahdolla on kaksi ruusufinni-iholle tärkeää ihonhoidollista vaikutusta: Tuote parantaa ihon hygieniaa ja kosteuttaa ihoa. Iho on puhdistuksen jälkeen pehmeä ja rauhallinen.
2. Ehkäise kosteuden liiallista haihtumista kosteusvoiteella.
Käytä kosteusvoidetta, joka auttaa säilyttämään kosteuden iholla. Lisää tarvittaessa ihoon kosteutta naamiolla.
Kosteuttava, ihon luonnollista suojaa vahvistava Comfort Soothing Lotion on miellyttävän ohut emulsio, joka antaa iholle mukavan rauhallisen tunteen.
Voit käyttää Quenching Gel Mask -naamiota useita kertoja viikossa. Halutessasi voit jättää sen iholle voiteen alle tuomaan lisäkosteutta.
3. Minimoi UV-säteilyn haittavaikutuksia
Käytä UV-suojan sisältävää voidetta päivisin.
Protective Moisturizer päivävoide suojaa rosaceaihoa auringon UV-säteilyltä ja auttaa myös häivyttämään ihon punoitusta.
Tässä artikkelissa esiteltyjen tuotteiden lisäksi hoito-ohjelmaa voi täydentää syväpuhdistavalla tuotteella, mahdollisia tulehduksia rauhoittavalla SOS-tuotteella ja hellävaraisella kuorinnalla.
Käänny luottamuksella Anna Lotan PRO -sarjalla työskentelevän kosmetologin puoleen. Anna Lotan PRO -kosmetologit osallistuivat hiljattain koulutukseen, jossa he päivittivät tietämystään ruusufinnistä ja sen hoidosta. Anna Lotan PRO -kosmetologit tarjoavat sinulle ihon rauhallista tilaa ylläpitäviä, punoitusta vähentäviä Rosease-hoitoja. Häneltä saat parhaimmat ja henkilökohtaisimmat ohjeet ihosi hoitamiseksi. Tarvittaessa hän ohjaa sinut myös ihotautilääkärin vastaanotolle.
Hannele Aallos
Artikkelin kirjoittaja on SKY-CIDESCO -kosmetologi (EAT) ja hän työskentelee tuotepäällikkönä Anna Lotan PRO Finland yhtiössä.
Haluaisitko tietää jostakin ihonhoidollisesta tai kosmetiikkaan ja tuotteisiimme liittyvästä asiasta enemmän? Voit lähettää kysymyksesi ja toiveesi osoitteeseen asiakaspalvelu(at)annalotan.fi
Mikäli pidit artikkelista, olemme iloisia, jos jaat sen.