Pelkkä vesi ei riitä! Miksi ihoa kannattaa hoitaa hyvin joka iässä?
”Ihonhoito on turhamaista!” ”Pelkkä vesi riittää ihonhoitoon.” ”Minun ei tarvitse puhdistaa ihoani, koska en meikkaa.” ”Ihoni punoittaa helposti, joten en käytä kosmetiikkaa.”
Ihonhoitoon liittyy monia vääriä uskomuksia. Pahimmillaan ne voivat horjuttaa ihon terveyttä ja vähintäänkin heikentää ihon kuntoa. Ihonhoito ei ole turhamaista, sillä iho on ihmisen suurin elin. Jos sitä ei hoida ja iho pääsee kuivumaan ja/tai tulehtumaan, ongelmasta tulee helposti kivulias ja iso!
Pelkkä vesi ei riitä kasvojen ihonhoitoon missään iässä. Itse asiassa pelkkä vesi voi kuivattaa ihoa kohtalokkaasti, mikä johtaa moniin ongelmiin. Jos iho on erittäin kuiva, vedestä kannattaa sen sijaan ehkä jopa luopua: kasvot voi puhdistaa puhdistusmaidolla tai -öljyllä ja sen pyyhkiä pois vanulla tai kasvopaperilla.
On myös harhaluulo, ettei kasvojen ihoa tarvitse puhdistaa, jos ei meikkaa. Ihon pinnalle kertyy päivittäin ihotalia, pölyä ja muuta likaa, ilmansaasteita ja ties mitä muuta vähän elintavoista, asuinpaikasta, ammatista ja harrastuksista riippuen. Kasvojen iho kannattaa siis puhdistaa aina huolellisesti päivän päätteeksi puhdistustuotteella riippumatta siitä, käyttääkö meikkiä vai ei. Jos ihoa ei puhdista, tali ja lika kertyy iholle ja tukkii ihohuokoset. Lopputulos ei ole hyvä eikä kaunis.
Kasvot olisi hyvä pestä aamullakin, sillä ihotalia erittyy myös öisin. Ja jos käyttää yöllä yövoidetta, sen jäämät kannattaa poistaa iholta ennen kuin levittää päivän ihonhoitotuotteet.
Puhdista kasvot oikein ja palauta pH-arvo
Päivittäinen puhdistus on yksi tärkeimmistä ihonhoitorutiineista kosteutuksen ja aurinkosuojauksen ohella. Sopivan puhdistustuotteen valinta on tärkeää, eikä mikä tahansa puhdistustuote sovi iholle missä tahansa iässä. Puhdistusainetta ei siis välttämättä kannata lainata teiniltä eikä mieheltä! Aikuisen ihon kasvojenpuhdistusaine ei saa olla liian pesevä, mutta sen tulisi silti olla riittävän tehokas, jotta se poistaa rasvan ja lian sekä tarvittaessa myös meikin.
Puhdistusainetta valitessa on hyvä ottaa huomioon sekä oma ihotyyppi että omat mieltymykset. Tuotteen pitää sopia omalle iholle mutta myös olla sellainen, että sitä tulee käytettyä joka päivä. Onpa puhdistustuote maito, vaahto, geeli, voide tai öljy, sen käytön jälkeen on hyvä levittää tai sumuttaa iholle ihotyypille sopiva kasvovesi.
Koska vesi ja emäksinen puhdistusaine nostavat ihon pH-arvoa, kasvovettä tarvitaan tasapainottamaan sitä. Iho on luonnostaan hiukan hapan (pH 4,5-5,75), joten pH-arvon palautuksella on suuri merkitys. Liian korkea eli emäksinen pH-arvo voi altistaa ihon ongelmille: kuivumiselle, epäpuhtauksille, punoitukselle ja tulehduksille. Kasvovesi paitsi tasapainottaa pH-arvon ja viimeistelee puhdistuksen myös auttaa kosteuttamaan ihoa.
Uskalla hoitaa myös herkkää ihoa
Ihonhoito on yksilölaji, eli se mikä toimii ystävällä, äidillä tai tyttärellä, ei välttämättä toimi itsellä. Mitä kuivempi tai rasvaisempi ihotyyppi on, sitä tärkeämpää on valita sopivat tuotteet juuri omalle iholle. Normaali-ihoisen iho ei välttämättä vähästä hätkähdä, mutta kuiva, rasvainen tai epäpuhdas iho reagoi helposti vääränlaisiin tuotteisiin.
Iho voi kaivata erilaista hoitoa eri ikävaiheissa ja elämäntilanteissa. Kaikkien iho kuivuu ikääntyessä jonkin verran, oli ihotyyppi alun perin mikä tahansa. Toisaalta iho voi myös rasvoittua paitsi murrosiässä myös vaihdevuosissa – tai muiden hormonaalisten muutosten aikaan, kuten raskaana ollessa.
Varsinkin talvella mikä tahansa ihotyyppi voi myös kärsiä pintakuivuudesta. Pintakuiva iho ei kuitenkaan ole ihotyyppi vaan ongelma, jonka voi hoitaa pois kuorimalla ja kosteuttamalla ihoa riittävästi ja oikein.
Myöskään herkkä iho ei ole ihotyyppi, joten herkistymisen syy kannattaa selvittää. Kirjaa ylös, millaisissa tilanteissa, minkä tuotteiden käytön yhteydessä ja miten herkistyminen ilmenee. Näin asiaa on helpompi selvittää ja syitä jäljittää ammattilaisen kanssa.
Punoitus kuriin oikealla hoidolla
Myös kasvojen ihon punoitus on suomalaisnaisille varsin tyypillinen vaiva. Se on tyypillistä ohut- ja herkkäihoisille, mutta myös rasvainen ja paksu iho voi punoittaa. Kasvojen punoitus saattaa saada aikaan haitallisen noidankehän: jos alkaa varoa kosmetiikkatuotteita ja ihonhoitoa lisäpunoituksen pelossa, punoitus voi pahentua entisestään.
Niin herkkyyteen kuin punoitukseenkin kannattaa hakea apua kokeneelta kosmetologilta tai ihotautilääkäriltä. Ole rehellinen ongelmaa selvitellessä: älä kaunistele rutiinejasi tai niiden puutetta, jos haluat muutosta tilanteeseen. Tärkeintä on löytää syy ja ratkaisu. Herkistymisen voi aiheuttaa esimerkiksi vääränlainen hoitotuote tai jokin raaka-aine, vaikkapa kosmetiikassa käytetty hajuste. Kun syy löytyy, ongelma voi olla helppokin korjata.
Punoitusta taas voi selittää esimerkiksi vääränlainen tai puutteellinen ihonhoitorutiini. Syy saattaa olla liian pesevä puhdistustuote, liian voimakas kuorinta-aine tai oleskelu auringossa ilman suojaa. Tyypillisesti punoitusta aiheuttaa myös ihosairaus rosacea eli ruusufinni, jonka lievempää muotoa kutsutaan couperosaksi. Rosaceaa pahentavat esimerkiksi UV-säteily, lämpötilanvaihtelut, tietyt mausteet ja stressi.
Helppo rutiini riittää, kun se on säännöllinen
Toisin kuin usein ajatellaan, ihonhoito ei ole monimutkaista eikä aikaa vievää, eikä se vaadi hokkuspokkustemppuja. Jo helppo ja nopea, kolmivaiheinen perusrutiini päivittäin tuo tuloksia: puhdista, kosteuta ja suojaa auringolta. Tämä onnistuu keneltä tahansa muutamassa minuutissa, kun käytössä ovat oikeanlaiset ja tehokkaat tuotteet. Apua omalle iholle sopivien tuotteiden valintaan kannattaa pyytää kokeneelta kosmetologilta, oli iho-ongelmia tai ei. Näin vältyt hutiostoksilta ja säästät aikaa sekä rahaa. Ja mikä parasta, saat tuloksia!
Hyvillä kosmetiikkatuotteilla on todella mahdollista saada tuloksia, on lähtötilanne sitten mikä tahansa. Niin ihosairaudet, ikääntymismuutokset, kuivuus kuin rasvaisuus on mahdollista saada kuriin. Joskus iho-ongelmien ratkaisuun voidaan tarvita myös lääkehoitoa tai kosmetologin tekemiä kasvohoitoja, mutta jo säännöllinen kotihoito vie usein pitkälle. Mitä aiemmin aloitat, sitä parempia tuloksia voit saada. On myös hyvä muistaa, että ihoa kannattaa hoitaa jo ennen kuin ongelmia ilmenee. Ennaltaehkäisy on aina helpompaa kuin ongelmien ratkaisu.
Tärkeintä ihonhoidossa on säännöllisyys. Jonkin verran kaivataan myös kärsivällisyyttä: iho uusiutuu pikkuhiljaa, ei yhdessä yössä, joten tuloksia pitää malttaa odottaa joitakin viikkoja. Toista rutiinia aamuin illoin viikosta ja kuukaudesta toiseen, niin huomaat takuulla eron entiseen.
Kosteuta ja suojaa terve ja kaunis iho
Kosteutus on yksinkertaisin ja helpoin tapa pitää ihon kunnossa. Se ei totisesti ole pinnallista, sillä kosteutus edistää myös ihon terveyttä. Ihon kuivuminen horjuttaa herkästi ihoa suojaavan pintakerroksen eli mikrobiomin tasapainoa. Ihon kuivuessa mikrobiomin huonot bakteerit voivat päästä vallalle hyvistä bakteereista ja iho saattaa ärtyä, siihen voi tulla epäpuhtauksia ja se voi altistua tulehduksille. Trendikkäät probiootti- ja prebioottikosmetiikkatuotteet tähtäävät juuri mikrobiomin hyvinvointiin. Tuotteet pyrkivät tukemaan ihon tasapainoista bakteerikantaa ja siten pitämään ihon sekä terveenä että kauniina.
On hyvä muistaa, että kaikki ihotyypit kaipaavat kosteutta, myös rasvainen ja epäpuhdas iho. Kosteuttava tuote vain pitää valita sen mukaan, että se palvelee juuri oman ihotyypin tarpeita. Esimerkiksi runsaasti kosteutta ihoon sitova hyaluronihappo on mainio kosteuttava raaka-aine kaikille ihotyypeille, myös akneiholle. Kuiva iho kaipaa usein myös rasva-aineita eli lipidejä, koska kuiva ihotyyppi erittää liian vähän talia. Rasvainen iho taas erittää liikaa talia, joten se ei kaipaa lipidejä vaan pelkästään kosteutta.
Ihon aurinkosuojauksesta puhutaan yhä liian vähän. Sen tulisi olla olennainen osa ihonhoitoa kaikenikäisille joka päivä ja myös talvella. Ihoa vanhentavat UVA-säteet tavoittavat ihomme myös pilvisellä säällä ja jopa ikkunoiden läpi. Hyvä aurinkosuojatuote varjeleekin kasvojen ihoa paitsi palamiselta myös ennenaikaiselta ikääntymiseltä eli sisältää sekä UVB- että UVA-suojakertoimen. Aurinkosuojan käyttö on tehokas tapa torjua monia iho-ongelmia, eikä koskaan ole liian varhaista tai myöhäistä aloittaa.
Hanna Pesonen
Hanna Pesonen on arvostettu kauneusjournalisti, jolla on 15 vuoden kokemus Suomen johtavista aikakauslehdistä. Hän on työskennellyt viimeksi Kauneus ja Terveys -lehdessä, Eevassa ja Gloriassa. Työssään hän on testannut vuosittain kymmenittäin kosmetiikkatuotteita ja tutustunut eri kasvohoitoihin sekä seurannut läheltä kauneusalan kehitystä. Hänellä on laaja ja vankka tietämys etenkin ihonhoidosta, eri tuotteista, raaka-aineista ja tehokkaista hoitomuodoista. Pesonen haluaa murtaa kauneudenhoitoon yhä liittyviä ennakkoluuloja ja kannustaa kaikenikäisiä naisia hoitamaan ihoaan ja saamaan siten hyviä tuloksia. Hän testaa tuotteita ja antaa vinkkejä Instagramissa @hannapesonenbeauty.
Hannan kuva: Heidi Strengell