Hedelmähapot ihonhoidossa – tutkittua, turvallista ja tehokasta

Hedelmähapot ihonhoidossa ovat tehokas raaka-aineryhmä, joita on käytetty jo vuosikymmenien ajan! Toki tuotteet ovat vuosikymmenien saatossa kovasti kehittyneet.

Hedelmähappoja ja niiden ihonhoidollista vaikutusta on tutkittu paljon. Ne ovat tehokas kosmetiikan ainesosa hoidettaessa ikääntyvää, epäpuhdasta, pigmentoitunutta, valovaurioitunutta ja rosacea-ihoa.

AHA-happoja (alpha hydroxy acid), joita myös hedelmähapoiksi kutsutaan, esiintyy luonnossa eri kasveissa ja maidossa. Kosmetiikan käyttöön ne kuitenkin valmistetaan 99 % synteettisesti.

AHA-happoja ovat mm. maitohappo, glykolihappo ja mantelihappo.

Kosmetiikassa käytetään myös BHA-happoa (Beta Hydroxy Acid), joka on rasvaliukoinen hedelmähappo.

Hedelmähapot ovat tutkitusti tehokkaita ihonhoitotuotteita.
Anna Lotan PRO -sarjassa on laaja valikoima hedelmähappotuotteita. Kuvassa osa tuotteista.

Hedelmähapot ihonhoidossa

Pieninä pitoisuuksina (alle 3 %) hedelmähapot toimivat vettä sitovina aineina.

Yli 4 % pitoisuuksilla ja tuotteen pH:n ollessa 3 -4, hedelmähapot ovat vaikutukseltaan pehmeästi ihoa kuorivia: Ne liuottavat solujen välistä kittiainetta, jolloin ihon pinnan kuolleet solut irtoavat nopeammin.  Sen lisäksi, että ihon pinta on pehmeämpi ja iho kirkkaampi, myös vaikuttavien aineiden imeytyminen ihoon paranee.

AHA-hapot sopivat erityisen hyvin rasvaisemmalle iholle, ikääntyvälle iholle ja pigmenttimuutoksiin.

Glykolihappo (AHA)

Glykolihappo on tutkituin AHA-happo. Sillä onkin pitkä historia turvallisesta käytöstä ihonhoidossa.

Glykolihappo auttaa uudistamaan ihon pintaa. Se häivyttää näkyvästi ihon ikääntymismerkkejä ja lisää merkittävästi ihon kosteuspitoisuutta. Uusimpien tutkimustulosten mukaan glykolihappo saattaa suojella ihoa UV-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta.

Parhaimmat hyödyt glykolihapolla tutkimusten mukaan saavutetaan, kun käytössä on tuote, joka jätetään iholle ja jonka glykolihappopitoisuus on 5 – 10 % ja pH 3 – 4 %- Tällöin tuotteen kuoriva vaikutus on optimaalisella tasolla.

Glykolihappo on tehokas ihon uudistaja
AHA Gel 10 % sisältää 10 % glykolihappoa.

Maitohappo (AHA)

Yleensä kosmetiikassa käytetään synteettisesti valmistettua maitohappoa. Ihanteellinen kuoriva vaikutus saavutetaan 5 – 12 % pitoisuudella tuotteen pH:n ollessa 3 – 4.  Maitohappo on ihon luonnollisen kosteustekijän NMF:n yksi ainesosa, niinpä maitohapolla on myös kosteuttavat ominaisuudet.

Maitohapon on tutkittu vahvistavan ihon luonnollista suojaa lisäämällä ihon keramidituotantoa ja sillä on myös positiiviset vaikutukset ihon mikrobiomiin.  

Jos hedelmähapot ihonhoidossa ovat sinulle uusi juttu, aloita puhdistusvaahdosta, joka sisältää pienen määrän maitohappoa
Exfoliating Foam Cleanser sisältää ihoa kuorivaa ja kosteuttavaa maitohappoa.

Mantelihappo (AHA)

Mantelihappo on molekyylikooltaan kaksinkertainen glykolihappoon verrattuna. Niinpä se imeytyy hitaammin ja näin se on hellävarainen herkemmällekin iholle.

Myös mantelihappo nopeuttaa maitohapon ja glykolihapon tavoin ihon uusiutumista ja lisää myös kollageenin muodostumista.

Mantelihapon on havaittu olevan tehokas tulehduksellisen aknen, hyperpigmentaation ja auringon vaurioittaman ihon hoitamisessa

Mantelihappoa on luonnollisesti manteleissa, mutta sitä voidaan valmistaa myös synteettisesti.

Mantelihappo sopii herkemmällekin iholle
Mandelic Acid Exfoliating Gel sisältää mantelihapon lisäksi myös ihoa kirkastavaa B3-vitamiinia.

BHA-hapon hoitovaikutukset

BHA-happolla on kuoriva ja talia ”liuottava” vaikutus johtuen sen rasvaliukoisuudesta.

BHA-happo on tulehdusta ehkäisevä, se liuottaa huokosista talia ja vähentää näin huokosten tukkeutumista ja tulehdusten syntymistä (papula, pustula). Niinpä BHA-happo sopiikin erityisesti rasvaiselle ja akneiholle.

BHA-happo on monelle tutumpi nimellä salisyylihappo.

BHA happo sopii rasvaiselle iholle
Moringa Mineral Peeling sisältää BHA-happoa

Oletko miettinyt, että sopisivatko hedelmähappoa sisältävät tuotteet myös sinun ihollesi?

Happo-sana voi kuulostaa jopa hieman pelottavalle?

Anna Lotan PRO -sarjassa on laaja valikoima hedelmähappotuotteita, joista kosmetologisi valitsee sinun ihollesi sopivan vaihtoehdon. Samalla saat myös henkilökohtaisen opastuksen tuotteen turvalliseen käyttöön.

Tehokkaimman hoitovaikutuksen saat yhdistämällä itsehoidon ja kosmetologisi sinulle tekemän hoidon, jossa käytetään ”piirun verran” tehokkaampia, ammattikäyttöön tarkoitettuja tuotteita.

Anna Lotan PRO -sarjalla työskentelevät kosmetologit on koulutuettu Anna Lotan PRO Finlandin toimesta kattavasti myös hedelmähappohoitojen ja -tuotteiden osalta. Valtuutetut, koulutetut jälleenmyyjät löydät kotisivuiltamme.

Hannele Aallos

Artikkelin kirjoittaja on Anna Lotan PRO -sarjan tuotepäällikkö, jonka intohimona on kosmetiikan kemia ja työvälineenä tuotteen INCI-lista.

Jaa somessa!

Scroll to Top