Ethän ajattele, että aurinkosuojavoidetta tarvitaan vain rannalla? Lue, miksi suojakertoimen olisi hyvä kuulua ihonhoitoon joka päivä. Myös Suomessa ja muulloinkin kuin kesällä!
Hyvä paha aurinko, sitä se todella on. Toisaalta se antaa meille energiaa, hyvän mielen ja D-vitamiinia, toisaalta rypistää ihoa ja tuo pigmenttimuutoksia. Pahimmillaan aurinko tietenkin polttaa ihon ja voi aiheuttaa ihosyövän eri muotoja. Auringosta saa kuitenkin nauttia, se vain kannattaa tehdä fiksusti.
Tärkeintä on valita iholle niin sanottu laajakirjoinen suoja, eli tuote, joka suojaa ihoa sekä UVB- että UVA-säteiltä. UVB-säteet ovat ne, jotka polttavat ihoa. UVA-säteet sen sijaan aiheuttavat niin sanottua valovanhenemista eli rypistävät ja veltostuttavat ihoa. Mikä pahinta, UVA-säteet läpäisevät myös ikkunat, eli niiltä ei olla sisälläkään täysin turvassa. UV-säteily voi aiheuttaa iholle myös hyperpigmentaatiota eli pigmenttiläiskiä. Pigmenttimuutoksista voi kärsiä jo pari-kolmekymppisenä, mutta vanhemmiten läiskiä syntyy yleensä herkemmin.
Erilainen suoja eri ihotyypeille
Jos aurinkovoiteiden käyttö oli ennen epämiellyttävää niiden paksun ja tahmaisen koostumuksen vuoksi, se ei enää kelpaa tekosyyksi. Modernit aurinkosuojatuotteet ovat pääosin ohuita, helposti levittyviä ja nopeasti imeytyviä. Niitä on ilo käyttää – myös meikin alla. Keväällä ja kesällä päivävoiteen voikin korvata laadukkaalla kasvojen aurinkovoiteella.
Calendula Day Cream SPF 30 on kevyt, hellävarainen päivävoide laajakirjoisella UVA/UVB -suojalla rasvaiselle ja sekaiholle
Ihanteellisessa aurinkosuojatuotteessa on myös antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa vapailta radikaaleilta ja ihosolujen hapettumiselta. Se on tärkeää, sillä vapaita radikaaleja muodostuu juuri UV-säteilyn vaikutuksesta ja juuri ne vanhentavat ihoa ennenaikaisesti.
Suojakertoimessa ei kannata pihistellä. Ihanteellinen suojakerroin on Suomenkin oloissa 30-50. Jos käytät suojakerrointa 30, se tarkoittaa, että voit oleskella auringossa turvallisesti 30 kertaa pidempään kuin ilman voidetta. Mikään aurinkosuojatuote ei silti anna täydellistä suojaa UV-säteitä vastaan.
Aurinkosuojatuotetta pitää muistaa käyttää riittävästi. Kasvoille sopiva annos on noin teelusikallinen kerralla. Vain käyttämällä oikean määrän voidetta voit varmistua siitä, että luvattu suojakerroin toteutuu. Jos oleskelet auringossa pitkiä aikoja, muista lisätä suojavoidetta sekä kasvoille että vartalolle. Säilytä aurinkovoidetta rannalla aina varjossa ja sisätiloissa viileässä paikassa, sillä kuumeneminen voi heikentää aurinkovoiteen suojaustehoa.
Fysikaalinen vai kemiallinen suoja?
Aurinkovoiteet jaetaan fysikaalisiin ja kemiallisiin suojausmekanisminsa perusteella.
Fysikaalinen aurinkosuojavoide jää ihon pinnalle. Sen aurinkosuojafiltterit heijastavat UV-säteilyn pois iholta. Tyypillisiä fysikaalisia suoja-aineita ovat titaani- ja sinkkioksidi. Nykyään trendikkäät mineraaliaurinkosuojat ovat juuri fysikaalisia aurinkosuojia.
Sun Select Clear Silky Sunscreen Gel SPF 30
Kemiallinen aurinkosuoja taas imeytyy ihoon. Kemialliset aurinkosuojafiltterit imevät osan UV-säteilystä itseensä ja muuttavat sen turvalliseksi lämpöenergiaksi.
Kumpaa laatua sitten kannattaa käyttää? Vaikka aihe on ollut pitkään kiistanalainen, tutkimusten mukaan molemmat versiot ovat turvallisia. Kyse on siis pitkälti ihostasi ja mieltymyksistäsi. Jos iho on kovin herkkä ja helposti reagoiva, fysikaalinen aurinkosuoja voi olla varmempi valinta.
Fysikaaliset aurinkosuojat ovat usein koostumukseltaan hieman paksumpia tai tahmeampia ja ne levittyvät iholle työläämmin kuin kemialliset. Fysikaalinen aurinkosuoja voi myös olla kemiallista hankalampi poistaa iholta, joten käytä sen pesussa apuna esimerkiksi puhdistusöljyä. Kemialliset aurinkosuojat ovat yleensä helppoja levittää iholle ja ne myös huuhtoutuvat helposti pois.
Aurinkovoiteet kehittyvät vuosi vuodelta miellyttävimmiksi käyttää – ja ympäristöystävällisemmiksi. Viime vuosina on havahduttu siihen, miten paljon aurinkovoiteita päätyy vesistöihin. Siksi aurinkosuojatuotteista on alettu toden teolla karsia vesistöille, vesikasveille ja -eliöille haitallisia ainesosia.
Auringon haitat näkyvät viiveellä – pysy askeleen edellä!
Aurinko on siitä petollinen kaveri, että sen tuhot ihossa paljastuvat vasta vuosien viiveellä. Moni viihtyy auringossa ja jopa solariumissa nuorena ja havahtuu sen haittoihin vasta myöhemmällä iällä. Nuoruuden auringonotto alkaa ikääntyessä usein näkyä ihon veltostumisena, ryppyisyytenä ja epätasaisena ihonvärinä. Iho voi olla pergamenttimaisen ohut ja laikukas.
Aurinkosuojaus onkin parasta anti age -hoitoa, mitä iholleen voi antaa. Tehokas UV-säteilyltä suojautuminen on varmin tapa pitää iho kimmoisana, kiinteänä, kuulaana, sileänä, tasaisen värisenä ja tietenkin terveenä pitkään. Parasta olisi, jos aurinkosuoja olisi osa päivittäistä ihonhoitoa nuoresta asti, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Säännöllinen tehokkaan aurinkosuojan käyttö voi myös haalistaa jo syntyneitä pigmenttiläiskiä.
Aurinkovoidetta tarvitaan siis muuallakin kuin rannalla. Päivittäinen suojaus on paikallaan Suomessakin lähes ympäri vuoden. Kaamosaikaan ei tietenkään tarvita suojakerrointa 50, mutta kevättalvella se on jo hyvinkin paikallaan. Etenkin yhdistelmä valkoisena hohtava hanki ja pitkän pimeän kauden jälkeen kirkkaalta taivaalta helottava aurinko on petollinen: ilman aurinkosuojaa iho palaa suurella todennäköisyydellä, sillä lumi heijastaa säteitä voimakkaasti. Yhtä tärkeää on muistaa, että altistumme UV-säteilylle pilviselläkin säällä.
Ole erityisen tarkkana, jos käytät retinolia tai AHA-happoja
Aurinkosuoja on erityisen tärkeä muistaa joka päivä silloin, jos käyttää iltaisin A-vitamiinia, kuten retinolia, sisältäviä ihonhoitotuotteita. A-vitamiini herkistää ihon UV-säteille, jolloin iho voi palaa auringossa helpommin kuin tavallisesti. Vaikkei iho palaisikaan, se voi kuumottaa, kiristellä ja punoittaa ulkona vietetyn päivän päätteeksi. Sama pätee AHA-happoihin. Ihoa kuorivat hedelmähapot herkistävät myös ihoa, joten muista suojata iho auringolta happojen käytön jälkeen.
Tietyt kauneushoitoloissa tehtävät kasvohoidot, kuten kemialliset kuorinnat ja erilaiset mikrohionnat, vaativat nekin ihon huolellista aurinkosuojausta jälkikäteen.
Myös jotkin lääkkeet ja lääkekuurit herkistävät ihoa auringolle, joten iho on tärkeää suojata kunnon suojakertoimella joka päivä koko kuurin ajan ja myös jonkin aikaa sen jälkeen. Varmista aina lääkkeiden mahdollinen vaikutus ihoon niiden käyttöohjeista.
Hanna Pesonen
Hanna Pesonen on arvostettu kauneusjournalisti, jolla on 15 vuoden kokemus Suomen johtavista aikakauslehdistä. Hän on työskennellyt viimeksi Kauneus ja Terveys -lehdessä, Eevassa ja Gloriassa. Työssään hän on testannut vuosittain kymmenittäin kosmetiikkatuotteita ja tutustunut eri kasvohoitoihin sekä seurannut läheltä kauneusalan kehitystä. Hänellä on laaja ja vankka tietämys etenkin ihonhoidosta, eri tuotteista, raaka-aineista ja tehokkaista hoitomuodoista. Pesonen haluaa murtaa kauneudenhoitoon yhä liittyviä ennakkoluuloja ja kannustaa kaikenikäisiä naisia hoitamaan ihoaan ja saamaan siten hyviä tuloksia. Hän testaa tuotteita ja antaa vinkkejä Instagramissa @hannapesonenbeauty.
Jaa somessa!